Orbán: Vláda posiela list EK v reakcii na právne konanie voči Maďarsku

16.02.2012 Celý región

Budapešť 16. februára (TASR) – Maďarská vláda pripravila list Európskej komisii v reakcii na právne konanie voči Maďarsku pre porušenie záväzkov členskej krajiny, ktoré začala komisia v januári, vyhlásil dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase maďarský premiér Viktor Orbán.

Predseda vlády zdôraznil, že list s textami úprav zákonov, ktorý pošlú v piatok, neobsahuje nič nové. \"Maďarský postoj je možné obhájiť - treba len doplniť niekoľko bodov a urobiť relatívne jednoduchú sériu rokovaní,\" konštatoval.

\"Vláda presvedčivo dokázala, že v Maďarsku prebieha všeobecná premena dôchodkového systému, v ktorej nemôžu tvoriť výnimku ani sudcovia,\" zdôvodnil Orbán postoj svojho kabinetu k otázke predčasného odchodu sudcov do dôchodku, ktorá je jednou z troch vytýkaných oblastí.

Vláda si počká na bruselskú odpoveď a keď uvidí, že v postojoch Bruselu a Budapešti nie sú významné odchýlky, prípadne sú totožné, potom okamžite predloží parlamentu potrebné návrhy novely zákonov, dodal premiér.

Európska komisia 17. januára informovala, že začala právne konanie voči Maďarsku pre porušovanie záväzkov členskej krajiny Európskej únie v troch oblastiach - ústava, justícia a ochrana osobných údajov.

V zdôvodnení komisia poukázala, že prijatie niektorých nových legislatívnych noriem v Maďarsku môže viesť k strate nezávislosti maďarskej centrálnej banky, môže donútiť k predčasnému odchodu do dôchodku sudcov, ktorí nie vždy súhlasili a súhlasia s rozhodnutiami centrálnej moci - po znížení ich dôchodkovej hranice zo 70 na 62 rokov - a tiež k oslabeniu úradu ombudsmana pre ochranu osobných údajov.
 

Vyberte región